Tineke's Blog

Subscribe to feed Tineke's Blog
Suikervrije recepten, tips & weetjes, leuke adresjes... kortom alles wat van ver of dichtbij met koken te maken heeft!Tineke Vanhovehttp://www.blogger.com/profile/05838360267260870147noreply@blogger.comBlogger434125

URL: http://tinekescucina.blogspot.com/

Bijgewerkt: 2 uur 3 min geleden

Zomerse rabarbercrumble met amandel

Het was al schitterend weer deze week. Niet echt normaler temperaturen, wetende dat we nog maar april zijn. De komende week komt er wel weer wat 'normaler' lenteweer aan. Maar dat het dus lente is, kunnen we zeker niet meer ontkennen. Ik merk het ook meteen bij mezelf in de keuken: zodra die eerste zonnestralen komen piepen, schakel ik over op lichter, fruitiger eten. En natuurlijk wisselen de seizoensproducten mee. Her en der kan je al wat rabarber vinden, over enkele weken zal die volop te krijgen zijn. En dan is deze crumble een lekker en makkelijk te maken dessert!


Ik koos als zoetstof voor de nieuwe PureVia kristalkorrel, een zoetstof op basis van stevia waarmee je perfect kan bakken. De bittere nasmaak werd vorig jaar al uit de producten gewerkt, en de zoetstof past perfect bij de smaak van rabarber.

Ingrediënten

Voor de fruitbodem
  • 500 gram rabarber, geschild en in stukjes
  • 100 gram amandelpoeder
  • 50 gram PureVia kristalkorrel
Voor de topping
  • 140 gram bloem
  • 85 gram koude zoutloze boter
  • 3 el PureVia kristalkorrel

Bereidingswijze
Verwarm de oven voor op 180°C
Meng de rabarber met het amandelpoeder en de zoetstof. Doe in een grote ovenschaal.
Meng met je vingers de bloem met de overige zoetstof en de boter, tot je een kruimelig geheel hebt. Strooi dit over het rabarbermengsel.
Bak gedurende 45 minuten in de oven.
Serveer de crumble met een bolletje suikervrij vanille-ijs. 
Smakelijk!

60 jaar Bokrijk

Morgen bestaat het openluchtmuseum Bokrijk exact 60 jaar. Voor mij is het pure nostalgie: van schoolreizen tot uitstapjes met mijn ouders, de jaarlijkse tuindag van Radio 2 en nu uitstapjes met ons gezinnetje... Bokrijk is en blijft een vaste waarde. Afgelopen paasweekend had ik de dochter voorgesteld om nog eens naar Bokrijk te gaan voor de paaseierenraap. Ze was meteen enthousiast, en dus trokken we richting Genk voor een daguitstapje.


In die 60 jaar is er veel veranderd. Ja, je hebt nog steeds de oude huisjes, de pastoor en de champetter, maar door de jaren heen kwamen er vele nieuwigheden. Zo kan je je bezoek ook uitbreiden met een bezoekje aan de tentoonstelling rond de Sixties, kan je meedoen aan workshops en werken ze rond bepaalde thema's nieuwigheden uit. Zo werd vorig jaar gewerkt rond artisanaal brood (met de opening van Superette Bokrijk) en staat dit jaar in het teken van textiel. En vanaf volgend jaar zal er een eigen Bokrijk bier zijn!


Ga je even uitrusten op het terras van één van de brasseries? Bij "in Sint-Gummarus" kan je een bier of tripel van het vat 'Sint-Gummarus' drinken. Op de eetkaart vind je klassiekers als een boterham met gebakken paté, bloedworst met appelmoes en een schotel met charcuterie. Bij "De Kleinaert" kan je je keuze maken vanuit een menukaart in het dialect ("kul drenkskes" of "werm drenkskes").


Enkele tips
  • Er is een standaard-parkeertarief. Ga je op een drukke dag, neem dan je parkeerticketje voor je het museum in gaat. Ik heb vorig jaar een keertje een half uur staan aanschuiven voor een ticketje, dat lappen ze mij geen tweede keer ;-)
  • Platte schoenen! Bokrijk is toegankelijk, maar de kinderkopjes maken het stappen er niet makkelijker op. 
  • Ga je met kinderen, neem dan zeker een uurtje tijd aan het eind van de dag voor de speeltuin. Deze is heel groot, met veel variatie. Omdat het voor ons niet zo ver is, gaan we soms zelfs gewoon een namiddagje naar de speeltuin zonder bezoek aan het domein zelf. De speeltuin is gratis en er zijn voldoende picknicktafels.

Sheperd's pie in de lente

Ik hou wel van een sheperd's pie. Een warm stoofpotje met een laagje puree erboven, heerlijk! Een ideaal gerecht ook om overschotjes van lamsvlees in te verwerken. Ook na het paasfeest had ik een stuk lamsbout over, maar niet echt veel zin in een winterse schotel. Ik gaf mijn sheperd's pie dan ook een frissere toets met erwtjes en babymaïs!


Ingrediënten
  • 300 gram gebraden lamsvlees, in stukjes
  • 2 wortelen
  • 100 gram babymaïs
  • 1 kopje erwtjes (diepvries)
  • 1 ui
  • 1 teentje look
  • 1 blik tomatenblokjes Elvea cubetti
  • 250 ml lamsbouillon*
  • 1 el bloem
  • 1 kg kruimige aardappelen
  • 1 eierdooier
  • 1/2 kopje melk
  • peper, zout, nootmuskaat

*Ik heb altijd wel verse lamsbouillon in de vriezer zitten, maar je kan gerust een half bouillonblokje met water gebruiken.
Bereidingswijze
Snipper de ui en look fijn. Snij de wortelen en babymais in stukjes.
Fruit de ui en look in wat boter. Voeg de stukjes wortel toe en bak even verder. Voeg de babymaïs en het lamsvlees erbij, bestrooi met de bloem en bak even zo verder. Voeg de tomatenblokjes en lamsbouillon erbij en laat 10 minuten zachtjes pruttelen. Voeg dan de erwtjes bij en laat nog 5 minuutjes zachtjes pruttelen. Kruid met peper en zout.
Doe deze vulling in een ovenschaal.
Bereid een aardappelpuree met de aardappelen, eierdooier, melk. Kruid met peper, zout en nootmuskaat.
Verdeel de aardappelpuree over de vulling in de ovenschaal. Trek met een vork lijntjes in de puree en bestrooi met paneermeel.
Bak nog 15 minuten in de oven (200°C).

5 tips voor de perfecte slow coffee

Enkele weken geleden zat er een mailtje in mijn mailbox met een uitnodiging voor het Amsterdam Coffee Festival. Ik denk altijd goed na over welke events ik wel of niet bijwoon maar in dit geval zag ik mezelf meteen reageren. Zo snel zelfs dat toen de wederhelft (die ook de uitnodiging gekregen had) me vroeg of ik met de Thalys ging en of ik gezien had waar de event-ruimte was, ik volledig uit de lucht kwam vallen. Koffie, Geert, het gaat over KOFFIE. Who needs more information?

Ik ben echt dol op koffie en drink het dagelijks. Eerder schreef ik ook al over mijn ervaringen om zelf een koffie te 'cuppen' en mijn eigen koffie-blend is nog steeds verkrijgbaar op de webshop.

Op een mooie zaterdag trokken we dus naar Amsterdam. We kozen voor de wagen (net geen twee uurtjes rijden van thuis) en namen de dochter mee op pad. Het event bleek door te gaan in de Westergasfabriek in Amsterdam. Een mooie locatie met die dag ook toevallig een kermis voor de deur. Ik vervloekte mezelf al even dat we de dochter mee hadden... De beurs zelf ging door in twee hallen in aparte gebouwen, tussen de beide gebouwen stonden enkele foodtrucks en tafeltjes. Erg gezellig allemaal.

We waren uitgenodigd door Brita om naar deze beurs te komen. Eenmaal aangekomen trokken we dan ook meteen naar hun stand, waar barrista Liesbeth Sleijsters (voormalig Nederlands kampioene en ex-nummer 3 wereldwijd) ons zou vertellen hoe je de beste slow coffee zet. Ik besloot om de tips te noteren en met jullie te delen.


1. Gebruik gefilterd water

We begonnen met het water. Veelal gebruiken we leidingwater voor het maken van een kopje koffie. Maar dat bevat vaak geur- en smaakverstorende stoffen zoals kalk en chloor. Dit komt het aroma van de koffie niet ten goede. Daarom filtert men het water. Een vergelijkende test toonde ons dat de bereiding met gefilterd water veel zachter en lichter is. Een verschil waar je niet meteen bij stil staat, maar dat we eerder ook al zagen bij de bereiding van thee. Harder water geeft een bitterder resultaat, en de koffie 'zakt' als het ware in.

Bij de test werd uitgevoerd door eenzelfde koffieblend te mengen met niet-gefilterd en (brita)gefilterd water. Na 4 minuten werd het schuim (de crema) van de koffie gehaald. Deze is namelijk bitter en komt de smaak niet ten goede.


2. De keuze van de koffieblend

Welke koffieblend je gebruikt is veelal afhankelijk van je eigen smaak. Liesbeth gaf aan een voorkeur te hebben voor Ethiopische koffie. De meeste koffiemengelingen die je in de winkel kan kopen zijn dark roast koffies (lange gebrande koffie). De meer opkomende blond roasts zijn echter veel zachter van smaak.

3. Denk aan een goede filter

Om een slow coffee te zetten neem je een filterhouder zoals je grootouders of ouders vroeger wel hadden en een papieren filter. Je kan ook kiezen voor de hippe Chemex-koffiehouder die Liesbeth gebruikte. Ook de filter is echter van belang: neem geen papieren filter maar kies voor een filter gemaakt van bamboe, dat neemt namelijk geen smaak op.

Het water moet een temperatuur hebben van 80 à 85°C. Giet eerst gewoon wat water door de filter om de papiersmaak zeker weg te krijgen.




4. De maling van je koffie is van belang

Na deze voorbereidende stappen ga je de gemalen koffie toevoegen. Hoe fijner je de koffie maalt, hoe langer de doorlooptijd zal zijn en hoe sterker de koffiesmaak. Liesbeth gaf aan 30 gram koffie te gebruiken voor een halve liter water, de koffie was niet erg fijn gemalen.


5. Maximale doorlooptijd

Giet vervolgens het water op de koffie en laat doorlopen. Hoeveel koffie je ook zet, een gulden regel is dat je niet meer dan 4 minuten doorlooptijd mag hebben.



Na de inspirerende workshop ging Geert op pad om koffie-cocktails te ontdekken en trokken Elise en ikzelf rond om een kijkje te nemen tussen al de nieuwigheden. Geert's ervaringen kan je lezen op Double Strainger, ik geef hieronder nog een overzichtje van onze middag.




Heerlijke suikervrije chocoladepudding

Krijg je dat ook soms? Zo geweldig veel zin in chocolade? Ik ben een stereotiepe vrouw op dat vlak en om de zoveel tijd heb ik absoluut nu onmiddellijk (!) chocolade nodig.

Een tweetal weken geleden was het van dat. Eigenlijk wou ik chocomousse, maar ik had niet genoeg eieren in huis. Een korte zoektocht bracht me bij een recept van chocolatier Dominique Persoone. Met enige aanpassing kon ik dit snel klaarmaken op mijn manier (en dus zonder suiker).


Ingrediënten
  • 75 cl halfvolle melk
  • 10 g puur cacaopoeder
  • 100 g fondantchocolade (minimum 70% cacao of kies een suikervrije variant)
  • 35 g maïzena
  • 4 g Canderel zoetstof
  • 1 staafje Canderel vanille 

Bereidingswijze
Los het cacaopoeder en de maïzena in een beetje koude melk op.
Snijd de chocolade in stukjes. 
Voeg de Canderel & Canderel vanille toe aan de rest van de melk. Breng aan de kook en laat even zachtjes pruttelen. Voeg de stukjes chocolade toe. Meng tot de chocolade volledig gesmolten is.
Voeg al roerend het mengsel van cacaopoeder en maïzena bij de hete melk. Laat nog even opkoken tot de melk bindt.
Giet de massa in glaasjes of potjes en laat gedurende minstens 3 uur mooi opstijven in de koelkast. 

Saint Patrick's Day met Iers lamsvlees


Het is alweer bijna Pasen en traditiegetrouw zien we dan ook weer meer lamsvlees in de rekken liggen. Ik mocht vorige week gaan proeven van het lamsvlees van Delhaize tijdens een workshop met Jeroen De Pauw en de Ierse food bord "Bord Bia" en kreeg daarbij enkele originele bereidingen met lamsvlees te proeven.


Delhaize kiest al enkele jaren voor lamsvlees uit Engeland en Ierland, en differentieert zich hiermee ten op zichte van diverse concurrenten die vlees uit Nieuw-Zeeland aanleveren. Naast de kwaliteit van het vlees wil men hiermee ook de nadruk leggen op duurzaamheid. In tijden waar onze ecologische voetafdruk steeds groter wordt, is het mooi meegenomen dat men maar 1 dag moet reizen met boot en vrachtwagen, tegenover een vlucht vanuit de andere kant van de wereld.

Het Keltische lamsvlees dat je bij Delhaize kan vinden, is van zeer hoge kwaliteit. Dit komt doordat de dieren omgeven zijn door een ongerepte natuur met vruchtbare bodems en diverse landschappen. Milde temperaturen, vers gras en wilde kruiden, en een voeding van enkel melk tot de leeftijd van 10 weken doen de rest.

Jeroen De Pauw gaf ons enkele originele en lekkere combinaties mee met het vlees, waarvan ik eentje vandaag zeker in de kijker wil zetten. De lamsburgers met yoghurt en komkommerspaghetti, hummus van erwten en limoen was een echt plaatje voor Saint Patrick's Day. Geef nu toe, al die groene gerechten in deze periode zien er vaak niet uit. Dit was echter een voltreffer.


Zelf werkte ik ook mee aan de Thaïse souvlakis met Aziatische side dish salade en ik ben zeker dat deze thuis nog wel eens op tafel komt. Een heerlijke combinatie!

Ik geef je de recepten graag mee hieronder. Let wel, dit zijn hoeveelheden voor kleine hapjes voor een 15-tal personen. Voor een volwaardige maaltijd voor 4 zou ik de hoeveelheden ongeveer delen door 3.

Lamsburgers met yoghurt en komkommerspaghetti, hummus van erwten en limoen

Ingrediënten
  • 15 lamsburgers
  • ½ liter yoghurt
  • ½ bol look
  • 250 gr erwten
  • ½ pot tahini
  • olijfolie
  • 2 limoenen
  • 1 bussel verse munt
  • 1 bussel verse peterselie
  • peper en zout
  • 3 komkommers
Bereidingswijze
Meng de yoghurt met peper en zout en een teentje geperste look.
Doe in de blender de erwten, olijfolie, limoensap een beetje tahini en peper en zout en wat verse munt en platte peterselie.
Snijd de komkommer zonder de zaadjes in zeer fijne spaghetti met een mandoline. Kruid met peper, zout, olijfolie en wat limoensap.
Bak de burgertjes en serveer met de komkommer spaghetti met yoghurtsaus en erwtenhummus.


Thaïse souvlakis met Aziatische side dish salade


Ingrediënten
  • ½ lamsbout
  • doosje rode pepers
  • gember
  • 1 teen look
  • citroengras
  • sjalot
  • fles gembersiroop
  • flesje soja saus
  • ½ doosje sesamzaadjes
  • 1 doosje sojascheuten
  • ½ zakje jonge wortelen
  • 1 zakje sugarsnaps
  • 1 bussel lenteui
  • 1 doosje koriander
  • 1 doosje mini groene asperges
  • 1 doosje mini maïs
  • 6 limoenen

Bereidingswijze
Maak een salade door de worteltjes, sugarsnaps, lenteui, mini asperges en mini maïs in zeer fijne gelijke julienne te snijden.
Maak in een kom een lichte jus van limoensap, look, koriandersteeltjes, pepertje, gember, citroengras en laat dit alles marineren met een scheutje koud water.
Maak ook een siroop met look, sojasaus, gembersiroop, pepers. Laat even doorkoken op een vuurtje en smeer er nadien de souvlakis mee in. Laat ze even marineren.
Zeef nu de vinaigrette en giet ze over de julienne. Laat de groenten even pekelen, bak ondertussen de souvlaki. Serveer ze nadien op de Aziatische salade, werk het geheel af met gesnipperde koriander.

Foto's: Delhaize

Mini-pizza met Achelse Blauwe, peren en walnoten

Een eenvoudig hapje met een Limburgse toets, meer moet dat vaak niet zijn. Deze mini-pizza met Achelse Blauwe is zo een makkelijk te bereiden en smakelijk alternatief. Ideaal als aperitief, of met een slaatje als voorgerecht.

Achelse Blauwe (eigenlijk Grevenbroecker, van kaasmakerij Catharinadal) is een unieke blauwschimmelkaas van koemelk. Bij doorsnede is het net marmer. Deze kaas wordt niet doorprikt maar dankt zijn blauwe adering aan nauwkeurig op elkaar gestapelde wrongel. Tijdens de rijping van 10 weken wordt het zuivel zacht en slibt de luchttoevoer toe. De kaas heeft voor een blauwschimmelkaas een zeer laag zoutgehalte. Hij smaakt mild, is snijdbaar met de draad en op kamertemperatuur smeerbaar. Met deze kaas won de kaasmakerij ook reeds verschillende prijzen.

Een gekend product dus, met een overheerlijke smaak. In combinatie met peer en noot is een blauwschimmelkaas bovendien altijd een topper.


Ingrediënten
  • Pizzadeeg
  • Achelse Blauwe
  • Geraspte mozzarella
  • Peer
  • enkele walnoten
  • 1 el honing

Bereidingswijze
Steek rondjes uit het pizzadeeg.
Doe een laagje geraspte mozzarella over het deeg (niet te weinig).
Snij de peer in partjes en bedek de pizza's met de peer.
Verkruimel de Achelse blauwe over de pizza's, werk af met enkele stukjes walnoot en een streepje honing.
Bak gedurende 8 à 10 minuten in een op 200°C voorverwarmde oven.
Smakelijk!


Peppe wordt Elvea brand ambassador

Genkse chef Peppe Giacomazza is vanaf dit jaar brand ambassador voor het conservenmerk Elvea. Met deze nieuwe samenwerking kwam er ook meteen een tv-programma op Njam "Een Feest uit Italië". Ik mocht vorige week aanschuiven bij Peppe's om te proeven van enkele van de recepten uit het programma.

Waarom kiezen voor Elvea? Peppe benadrukte zelf ook al dat hun tomatenconserven puur zijn. Tomaat, en daarmee uit. Voor mij is dat ook belangrijk. Ik gruwel er van dat in vele tomatenconserven suiker zitten. Waarom toch?

We genoten alvast van enkele typisch Italiaanse gerechten, puur en eenvoudig.
Burrata alla Peppe~Carbonara Rossa~Filetto Pizzaiola~Tiramisu van amarena kersen

Mijn favoriet was zonder twijfel de Carbonara Rossa. Een originele twist op een eenvoudige klassieker. Een prima gerecht om op een drukke dag toch nog op tafel te toveren. Het recept wil ik dan ook graag nog meegeven.
Ingrediënten (voor 2 personen)
  • 200 gr Elvea Cubes (tomatenblokjes)
  • 200 gr spaghetti
  • 2 dikke plakken pancetta (+/- 1 cm dik)
  • 1 rode ui
  • 1 ei
  • enkele blaadjes peterselie, fijngehakt
  • Parmezaanse kaas
  • olijfolie
  • zout
  • peper

Bereidingswijze
Kook de spaghetti al dente in gezouten water.
Snijd de pancetta in kleine blokjes.
Snipper de rode ui fijn. Verhit een scheutje olijfolie in een pan op het vuur en bak er de rode ui en de blokjes pancetta krokant in. Voeg vervolgens de totmatenblokjes toe en een pollepel van het kookvocht van de pasta.
Klop het ei los in een kommetje. Rasp er twee el Parmezaanse kaas in en voeg er de fijngehakte peterselie aan toe.
Giet de spaghetti af en meng deze onder de tomatensaus. Zet het vuur uit en meng nu het eiermengsel onder de pasta. Meng goed.Kruid het geheel met peper van de molen.
Verdeel de pasta over twee borden. Rasp er nog wat Parmezaanse kaas over alvorens te serveren.
Smakelijk!

Burrata met bloedsinaasappel

Bloedsinaasappelen (of 'wijnappelsienen') hebben een kort seizoen (januari, februari, maart), maar wij zijn echter liefhebbers. De wederhelft zijn radar staat rond deze periode altijd op wanneer hij op vrijdag langs de markt loopt om de dochter naar school te brengen. Zouden ze er al zijn? En zo ja, dan kijkt hij niet meer naar het prijskaartje, hij moet en zal ze kopen :-)

De smaak is wat zoetzuur en past prima bij de fijne, romige smaak van burrata. De combinatie van burrata en bloedsinaasappelen is niet nieuw natuurlijk. Een signature dish van Ottolenghi wordt hiermee bereid, gecombineerd met o.a. lavendel, honing en korianderzaad. Onze versie is ietwat eenvoudiger (en minder zoet) en werd bereid met ingrediënten uit de voorraadkast.


Ingrediënten (voor 2 personen)
  • 1 bloedsinaasappel
  • 1 bol burrata
  • goede kwaliteit olijfolie 
  • wat rozenblaadjes
  • een mespunt komijnzaadjes

Bereidingswijze
Schil de sinaasappel. Snij dwars in schijven. 
Leg de schijfjes op een bord. Leg hierop de burrata. Besprenkel met olijfolie, komijnzaadjes en rozenblaadjes.
Serveer met krokant stokbrood.

Valentijn met een passionele ster

Valentijn valt dit jaar midden in de week, en voor ons is het niet zo praktisch om dan opvang te vinden voor de kleinste des huizes. Wij gingen enkele dagen eerder al romantisch dineren onder ons tweetjes, en dus kan ik jullie al laten meegenieten.

Wij gingen langs bij Altermezzo in Tongeren. Enkele maanden geleden schreven we al over het restaurant met chef Jo Grootaers, toen ze hun eerste Michelinster mochten ontvangen. Net als vorige keer waren we opnieuw onder de indruk van het kunnen van deze jonge kok!


Het menu in deze valentijnsperiode bevat klassiekers als coquilles en skrei, maar ook bereidingen van duif en zelfs spruiten. Enkele originele of minder gekende ingrediënten en benamingen zoals rutabaga (koolraap), fenegriek (een kruid) en barigoule (oorspronkelijk een Franse kookmethode voor artichokken) wekken meteen de aandacht.

Vooraf nog enkele hapjes (gerookte paling - haringeitjes en een couscous van bloemkool met handgepelde garnalen).


Wilde ZeebaarsGemarineerd, mandarijn, rutabaga
SkreiWinterprei, fenegriek, kokkels
Sint-JakobvruchtBarigoule, ui, spruit
Anjou duifGeroosterd, aardpeer, hazelnoot
KokosnootKardemom, espresso

De wederhelft koos voor aangepaste wijnen bij het menu, ikzelf opteerde voor het thee-arrangement. Het dessert werd aan mijn kant ingeruild voor een kaasschotel.
Beginnen doen we met de wilde zeebaars, die geserveerd wordt als een tartare, gemarineerd en vol citrussmaken. Een prachtig uitziend bord, met heerlijke combinaties!Hierbij serveerde de sommelier een frisse groene thee met citrus en rozemarijn.


Mijn favoriet was het tweede gerecht: een stevig stuk skrei met kokkels en een overheerlijke bouillon van kokkels. Helemaal top dit!Zowel bij dit gerecht als bij de coquilles kwam een groene thee met gember, munt, kaneel en peer. Dat klonk als 'veel' ingrediënten voor een thee, maar smaakte verrassend fris. Een uitstekende combinatie bij de gerechten.


De combinatie van Sint-Jakobsvrucht met spruiten en ui leek me in eerste instantie nogal fors. Zou de zachte verfijnde coquille niet helemaal verdwijnen onder het bombastische van de ui en spruit? Neen dus. Het gaf zeker inspiratie om zelf ook eens aan de slag te gaan en wat origineels te doen met spruitjes. En alweer: het bord ziet eruit als een plaatje.


Het hoofdgerecht bestond uit een heerlijk stukje Anjou duif, met geroosterde hazelnoot en aardpeer, en een 'vlees'kroketje. Een gerecht als duif met wat meer intense smaken vraagt ook om aangepaste dranken. De thee werd dan ook sterker: een combinatie van zwarte en witte thee met hibiscus, rum, vanille en rozen. 

De wederhelft was bij het dessert onder de indruk van de diverse bereidingen. Ikzelf genoot nog na bij een uitstekende kaasschotel...


Enchiladas met gehakt

Dat ik van koken hou is geen verrassing. Toen ik (intussen al meer dan 10 jaar geleden!) op kot zat kookte ik al zeer uitgebreid voor mezelf. Ook mijn beste vriendin kwam dan af en toe eens naar mijn kot en dan stond ik uitgebreid te kokerellen in de kotkeuken. Eén van de andere dingen die me bijgebleven is uit onze studententijd is onze gezamenlijke voorliefde voor de Mexicaanse en Texmex keuken. Wanneer Fie 's avonds op bezoek komt staat er dus al regelmatig zo'n gerecht op de tafel.
Vorige week had ik dan ook bewust rundsgehakt, een blik bonen, zure room en cheddar meegebracht van de supermarkt. Wat ik ermee ging maken wist ik nog niet, maar hier kon ik zeker wel wat mee :-) Het werden dus enchiladas. Makkelijk te bereiden en zo lekker!

Ingrediënten (voor 6 enchiladas)
  • 1 pak tortillas
  • 500 gram rundsgehakt
  • 1 blik kidneybonen
  • 1 ui
  • 1 teentje look
  • 1 paprika
  • 1 brik passata
  • 1 potje zure room
  • Een blokje cheddar (of geraspte cheddar)
  • 1 blokje rundsbouillon
  • 1 el bloem
  • 2 tl komijn
  • 2 tl cayennepeper
  • 1 tl chilivlokken
  • 1 el verse koriander

Bereidingswijze
Snipper de ui en look fijn. Fruit ze tot ze zacht zijn een grote braadpan. Voeg de paprika toe en fruit zachtjes verder. Doe er het gehakt bij en bak rul. Kruid met peper, zout, 1 tl cayennepeper en 1 tl komijn.
Maak intussen de saus. Smelt wat boter in een sauspot. Voeg er de bloem aan toe en bak eventjes mee (= maak een roux). Giet er 300 ml water over en meng tot een geheel. Voeg hier het bouillonblokje aan toe en laat eventjes indikken. Voeg er de tomatenpassata bij. Kruid met peper, zout, chilivlokken en de overige komijn en cayennepeper en laat verder pruttelen.
Giet het blik kidneybonen in een zeef. Spoel met water. Voeg de bonen bij het gehakt en laat nog een vijftal minuutjes mee bakken.
Voeg de verse koriander en 1 el zure room toe aan het gehaktmengsel.
Verwarm de oven voor op 200°C.Haal de tortillas uit het pak en verwarm een minuutje in de microgolfoven.
Neen met voldoende grote ovenschaal en schep onderin een laagje van de enchiladasaus.
Bestrijk elke tortilla met een lepel zure room. Schep op 1/3 van de tortilla het gehaktmengsel en vouw dicht. Leg ze in de ovenschaal.
Bestrijk elke tortilla bovenaan nog met extra zure room. Overgiet met de rest van de enchiladasaus. Werk af met flink wat geraspte cheddar.
Bak het geheel 15 minuten in de oven.
Smakelijk!

6 adresjes voor een weekendje in Parijs

Vorige week werd ik alweer een jaartje ouder en dat vierden we dit keer met een gezinsweekendje naar Parijs. Ik heb al jaren een voorliefde voor de stad, en wou nu ook de dochter eens laten kennismaken met de Franse hoofdstad. Hieronder dan ook 6 tips voor een weekendje Parijs.
1. L'Etable Hugo Desnoyer
Ik ging op voorhand al op zoek naar enkele leuke adresjes. De avond van mijn verjaardag wilde ik wel wat 'speciaals'. Manlief en dochter smeekten voor steak. Zo kwam ik terecht op een artikel van de Franse krant Le Figaro, waarin L' Etable Hugo Desnoyer als beste steakrestaurant gekozen werd. 
Hugo Desnoyer lijkt me zowat de Franse versie van Hendrik Dierendonck: hij wordt omschreven als "boucher star" en is van oorsprong (en nog steeds) slager. Hij opende intussen ook drie restaurants (in Parijs en Tokyo) waar je in een prachtig decor kan genieten van een uitstekend stukje vlees.
Wij gingen naar L'Etable Hugo Desnoyer in Saint-Germain. Prachtige locatie en zeer vriendelijke ontvangst. 
Als voorgerecht kan je kiezen uit een hele reeks vegetarische gerechtjes, maar ook coquilles of tartare van verschillende soorten rundsvlees staan op het menu. Wij gingen voor gemarineerde coquilles. Een kunstwerkje voor het oog en de smaakpapillen.
Als hoofdgerecht koos de dochter een vier weken gerijpte steak, wij kozen voor een zes weken gerijpte entrecôte Aubrac geserveerd met een luchtige béarnaise. Voor bijgerechten kan je kiezen uit een salade, warme groenten en huisgemaakte 'ribbelchips'.
L'Etable Hugo Desnoyer15, Rue Clément75006 ParisMetro: Odeon


2. Bistrot Richelieu
Middenin het eerste arrondissement stootten we op een klassieke Franse bistrot met een prima keuken. Bistrot Richelieu serveert Franse klassiekers, zonder veel poespas, maar van hoge kwaliteit. Ook de kinderkaart viel in de smaak.
Ik koos voor lamsschouder van gekonfijte Limousin lams, de wederhelft een verse steak tartare met verse frieten en de dochter genoot van een steak hachée Aubrac.
Bistrot Richelieu45, Rue de Richelieu75001 ParisMetro: Pyramides


3. Grands Magasins - Bar à Champagne
Rond de Opera ligt de Boulevard Haussmann, een lange laan met grote winkels als de Galeries Lafayette en Printemps. Hou je van (luxueus) shoppen, dan is dit de 'place to be'. Voor ons net iets te druk, en toch... Ik droomde er weg op de vernieuwde 7e en 8e verdieping van "Printemps Homme". Hier kan je terecht voor L'épicerie (7) en La Place du Marché (8).
Wij troffen in de drukte een prachtige champagnebar aan, die zich uitstekend leende tot een glaasje om te klinken op mijn verjaardag ;-)
Champagnes per glas, vanaf 10 €
Printemps HommeL'épicerie (7ième)Boulevard Haussmann - ParisMetro: Havre-Caumartin

4. Café des deux Moulins
Ik ben gek van de film 'Le Fabuleux Destin d'Amélie Poulain'. Een Franse feelgood movie, met mooie beelden van Parijs. Amélie werkt in het Café des deux Moulins in Montmartre, dus dit moest zeker op het programma staan.
Het café ligt in een straat naast de Moulin Rouge, dus kan je prima combineren met een bezoekje aan het klassieke molentje ;-)
Café des deux Moulins15, Rue Lepic75018 ParisMetro: Blanche


5. Eiffeltoren
Klassiekers mogen niet ontbreken. Het hoogtepunt voor onze zesjarige was de beklimming van de Eiffeltoren. Ik vond tickets voor de lift te duur, dus koos voor een intensieve wandeling met de trap naar boven.
Wil je de Eiffeltoren bezoeken heb je verschillende mogelijkheden. Met de lift kan je kiezen voor een ritje tot de tweede verdieping (volwassene 16 €, kind 4 €), of eentje tot de top (volwassene 25€, kind 6,30 €). Met de trap kan je tot de tweede verdieping.
Ik ging met de dochter dus de trap op en betaalde 12,5 € (10€ volwassene, 2,5€ kind).
In het hoogseizoen raad ik je aan om vooraf tickets te kopen indien je met de lift wil gaan. Je krijgt dan voorrang bij de eerste lift (tot de tweede verdieping). Om naar de top te gaan moet iedereen aanschuiven, maar het scheelt een pak wachttijd.Bestel zeker tijdig je tickets, ze zijn bij momenten snel uitverkocht. Je kan hiervoor terecht op de officiële website.
Met de trap kan je niet vooraf bestellen, maar de wachtrij is hier ook altijd minimaal.
Let wel op: je mag geen grote tassen meenemen, geen drankflesjes/blikjes, en uiteraard geen messen en dergelijke.
Metro: Champs de Mars Tour Eiffel of Bir-Hakeim


6. Opera Garnier
Om af te sluiten nog wat cultuur. We brachten een bezoekje aan de Opera Garnier met zijn prachtige zalen en galerijen. De kleinste onder ons was niet alleen onder de indruk van het gebouw, maar bleek ook echt geïnteresseerd in de tentoonstelling van verscheidene operas.
Je kan het Palais Garnier vrij bezoeken (zolang er geen voorstelling bezig is). Tickets kosten 11 € (12€ indien er ook een tentoonstelling loopt), kinderen tot 12 jaar gratis. De tickets kan je makkelijk vooraf online bestellen.
Opera Garnier8, Rue Scribe75009 ParisMetro: Opéra of Chaussée d'Antin La Fayette


Als het even snel moet gaan - Gebraden kip & Eenvoudige Kippensoep

Het is de eerste weken van het jaar wat rustiger geweest op de blog, maar daar proberen we opnieuw verandering in te brengen. De afgelopen weken stonden eerder in het teken van mijn gezondheid, waardoor ik niet zo vaak lang in de keuken te vinden was. Eten moet je uiteraard altijd, maar ik merk dat ik in zwaardere periodes vaak naar 'mijn' klassiekers terug trek. Recepten die moeiteloos, snel en zonder instructies te maken zijn. Iedereen heeft er zo wel.

Klassiek comfortfood is voor ons al snel een lekker pasta. Ik heb altijd wel enkele liters bolognesesaus in de vriezer zitten en dan is spaghetti of zelfs lasagne snel klaar.

De dochter des huizes heeft mijn voorliefde voor soep geërfd, en dus komt er ook al sneller wat soep op de tafel. Wanneer mijn hoofd niet naar ingewikkelde recepten staat, maak ik al eens een gebraden kip, klassiek met wat rijst, kerriesaus en sojascheuten (of appelmoes voor de dochter). Zo'n kip is ook altijd nét wat te veel, maar de overschotjes van het vlees zijn prima voor een snelle kippensoep. En dus ideaal voor de dag nadien!



Gebraden kip

Ingrediënten
  • 1 Braadkip
  • 1 citroen
  • 1 ui
  • 1/2 bol look
  • 2 wortelen
  • 2 stengels selder
  • Wat verse kruiden (mijn voorkeur gaat uit naar tijm en peterselie, maar je kan ook kiezen voor rozemarijn, laurier, ...)
  • olijfolie
  • peper en zout

Bereidingswijze
Verhit de oven voor op 200°C.
Was de citroen goed af en steek hem in de holte van de braadkip, samen met de verse kruiden. Hou je van meer citroensmaak, dan kan je citroen ook doorsnijden en de twee helften in de kip stoppen.
Snij de ui, wortel en selder in stukken. Plet de lookteentjes (niet pellen). 
Doet wat olijfolie in een braadslede, gooi er de groenten in en leg de kip er bovenop. Kruid nog flink af met peper en zout. 
Zet de kip in de oven en braad gedurende 20 minuten. Verlaag de oventemperatuur naar 160°C en laat ze verder braden gedurende 45 à 60 minuten.
Haal de kip uit de oven en laat rusten. 
Serveer met kerriesaus, rijst en sojascheuten (of appelmoes).

Snelle kippensoep
Ingrediënten
  • Restjes van gebraden kip (ongeveer de hoeveelheid van 1 kipfilet)
  • 1 liter kippenbouillon (Ik heb dit meestal in de vriezer zitten, maar als het echt snel moet: water en een bouillonblokje)
  • 1 ui
  • 1 stengels selder
  • 1 stengel prei (wit)
  • 1/2 kopje vermicelli
  • verse peterselie

Bereidingswijze
Snipper de ui, selder en prei fijn. Verhit wat boter in een kookpot en stoof de groenten aan. Voeg de restjes kip (in stukjes) eraan toe en overgiet met de bouillon. Laat een tiental minuten zachtjes pruttelen. Voeg de vermicelli toe en kook nog enkele minuten verder. 
Kruid met peper, zout en peterselie.

Yapado x Publiek

Even voor Kerst was ik uitgenodigd voor een diner door Yapado bij restaurant Publiek in Gent. Een uniek eindejaarsdiner op sterrenniveau bereid met producten van Botanic & Fruits, Elvea, Geldhof Lidl, Pure Via, Siderit en Spaas. Mijn aandacht was meteen getrokken: een restaurant dat ik zeker eens wilde proberen én een menu met Pure Via. Ik trok dus naar Gent.
Even te vroeg, dus eerst een wandelingetje langs de mooi kerstmarkt. Nog eentje om op mijn lijstje 'must see kerstmarkten' te zetten...


Vervolgens trok ik naar Restaurant Publiek. Chef Olly Ceulenaere staat voor kwaliteit, no nonsense, puurheid en alles met de glimlach. Het pure kwam inderdaad zeer fel naar boven, maar dat deed de smaken ook wel alle eer aan. 

Foto: Yapado
Het aperitief was een leuke start. De drinksbloggende wederhelft zat zichzelf te vervloeken dat hij niet was meegegaan toen hij de lijst gin-cocktails doorgestuurd kreeg. Zelf was ik vooral te vinden voor de bijbehorende hapjes: een tortilla met mayonaise van gerookte makreel en een bordje venkelsalami.


Het meest verrassende vond ik zelf het gerecht met gepofte gele biet, dooier en tomaat. Een luchtige creatie, vol van smaak.
De desserten (ja, meervoud!) werden bereid met Pure Via, en waren dus ook voor mij toegankelijk. Een aangename verrassing. Het dessertje met appel, venkelzaad en yoghurt was een lekkere, frisse verrassing. Opvallend was ook dat de overige bloggers rond mij ook geen opmerkingen hadden over het suikervrije gerecht. De recente aanpassing van Pure Via zal hier vermoedelijk wel voor iets tussen zitten. De vaak bittere toets van stevia heeft men er quasi volledig uit gekregen.


Menu
Aardpeer, runderhart, zure room-Gepofte gele biet, dooier, tomaatVarkenshaas, knolselder, champignonSuikerarm dessert: appel, venkelzaad, yoghurt-Suikerarm dessert: rijst, peer, granen en zadenCoffee & Sweets

Hevig instagrammend ;-) / Foto: Yapado

Gelukkig Nieuwjaar

Het zit er weer op, alweer een jaar voorbij. En om verder te gaan met de dooddoeners: het is weer omgevlogen!

Net als vorig jaar nemen we toch even de tijd om terug te blikken op het afgelopen jaar, met een overzicht van onze populairste Instagram- en blogposts. En net als de voorbije jaren zit er toch een verschil tussen wat populair is op Instagram en wat op de blog vaak gelezen wordt.

Foto's: moestuin in de regen - Suikervrije Appel-Braambessentaart - Afternoon Snack - Genieten bij Altermezzo - Comfort Food: homemade lasagne - Terrine van ree en croûte - Pakjesavond: dessertjes op maat van Sinterklaas - Suikervrije bounties - Eenvoudige keuken: vispannetje
De top 10 op de blog:
  1. Test Simply You Box 
  2. Alfons Burger - een nieuwe naam voor deluxe hamburgers
  3. Zuurdesembrood - de basis
  4. Bedenkingen bij de nieuwe voedingsdriehoek
  5. Maxime Colin - culinair genieten in een heerlijk rustige omgeving
  6. Winter in Antwerpen
  7. Gezondere bearnaise
  8. Trick or treat met suikervrije bounties
  9. Koffie & Thee Mocktails
  10. Rillette van Ossenstaart - de ambacht van Dierendonck
Het blijft leuk om vast te stellen dat in de top 10 zowel eigen recepten te vinden zijn, als reviews. We merken ook dat verslagen van uitstapjes & weekendjes veel gelezen worden.

Bedankt voor jullie interesse & we gaat in 2018 gewoon verder!


Homemade Oliebollen

Je kunt er in deze periode niet naast kijken: de krantenartikelen en reclames over oliebollen zijn alomtegenwoordig. Oliebollen (of smoutebollen) worden traditioneel gegeten bij oudjaar. Maar waarom eigenlijk? Ik maak ze zelf af en toe rond middernacht (lees: mocht ik nog wakker zijn), maar geen idee waar het gebruik van komt...

Wikipedia maakt ons er niet echt wijzer op. Er zijn drie theorieën over de oorsprong. Volgens sommigen komt uit de Germaanse tijd, anderen wijzen richting de Middeleeuwen of zelfs Portugal. Wat er ook van is, we eten ze met smaak op rond deze periode.

Je kan uiteraard op heel wat plaatsen oliebollen kopen. In België voornamelijk op de kermis, in Nederland vind je overal wel oliebollenkramen. Vaak vullen de Nederlanders de bollen ook met rozijnen en dergelijke.

Ik maak ze zelf om twee redenen: het is gewoon echt eenvoudig, én je bent tenminste zeker dat het deeg suikervrij is. Ik wil dan ook graag mijn variant delen. Veel plezier ermee & fijne eindejaarsdagen!


Ingrediënten
  • 200 gram bloem
  • 1 ei
  • 8 gram gedroogde gist
  • 20 gram zoutloze boter
  • 250 ml halfvolle melk
  • 1/2 tl zout

Bereidingswijze
Zeef de bloem in een mengkom.
Doe de gist bij de melk.
Smelt de boter op een zacht vuur. Voeg de boter toe aan het gist-melk-mengsel. 
Splits het ei. Doe de dooier bij de melk. 
Voeg de melk, boter, gist, dooier toe aan de bloem en meng tot een geheel. Meng er het zout onder.
Klop de eiwitten stijf en spatel ze onder het deeg.
Verhit olie in de frituurpan op 180°C. Schep met een ijsschep deeg in de frituurpan en bak de oliebollen goudbruin. Bak er niet te veel in één keer (ik doe er meestal een viertal in de pan) en draai ze halfweg het bakken om.
Serveer ze met een zoetstof naar keuze.
Smakelijk!

Merry Christmas

We wensen jullie allen een fijne Kerst, met gezellige momenten en uiteraard een lekkere feesttafel. We genoten volop van de voorbereidingen op de blog en hopen dat jullie er alvast door geïnspireerd raakten.

En wat staat er op de feesttafel? Een rondvraag van VRT Nieuws bij een aantal supermarkten leerde dat onze tafels rijkelijk gevuld zijn.



Wij vieren traditiegetrouw Kerst in een vakantiehuisje in Center Parcs. De mogelijkheden van de keuken zijn wat beperkter, maar dat betekent niet dat het minder feestelijk wordt!

Luxemburgse Crémant & Zakouskis~Foie Gras, brioche & uienconfijt met framboos~Gebakken eendenborst, rode wijnsaus, gratin, spruitjes en wortelen~Chocomousse
Geniet van het samenzijn en het feest, en groetjes uit de Eifel!

Aperitieven in stijl

Volop aan het plannen voor de eindejaarsfeesten? Vandaag geven we je wat tips voor een snel en smakelijk aperitief.
Enkele weken geleden waren we te gast op de foodshow van Delhaize en konden we vaststellen dat zij volop de kaart van het aperitief trokken. Gaande van de typische producten zoals canapés van gerookte zalm en mini bouchées, tot salami van wild, macarons met foie gras, enz. We gingen dan ook op pad en maakten een feestelijk aperitief met enkele van deze producten.

We kozen voor een blokje kaas (Tomme de Montagne), Arte Monte worst van hert en gegrilde toasts met vijgen van Larnaudie met foie gras.
Arte Monte ligt 170 km ten noordoosten van Cordoba in het zuiden van Spanje. De dieren brengen hun hele leven door in een natuurgebied met een oppervlakte van 4000 hectare. de producten worden op natuurlijke wijze gedroogd op een hoogte van 700m. Arte Monte brengt een heel gamma wildproducten voort, van worsten tot bereide maaltijden. De worst van hert (een soort salami) was zeer aangenaam van smaak en zeker niet te sterk.
Voor de toastjes keken we naar de gegrilde toasts met vijgen van Larnaudie. De kleine toasts met noten en vijgen geven een aangename zoetere toets aan het aperitief.
We serveerden onze hapjes met een glaasje Cava HOLA 2017 Brut Reserve. Een heerlijke cava die de frisheid van wit fruit (druif en appel) combineert met een getoast aroma. Een zeer aangename cava, complex, delicaat en vol met aroma's.
En heb je mijn mooie feesttafel al eens bekeken? Het tafelkleed - met mooie zilveren schittering erin - kreeg ik van Le Mistral Home (verkrijgbaar bij o.a. Carrefour). 

Cadeautips voor grote en kleine foodies

Half december, het kerstshoppen draait op volle toeren. Hoog tijd dus om ook onze tips voor eindejaar met jullie te delen.

We beginnen met de kleinsten onder ons. Zoek je nog een leuk cadeautje voor kinderen? Kijk dan eens bij Eskimo/Dodo voor een leuke pyjama. Ik zag deze grappige spiegeleitjes- of donut-pyjama's tijdens de persdagen in Antwerpen en was er helemaal verliefd erop :)
Prijs: 20 à 40 €


Ook in de speelgoedwinkel kan je terecht. Wat dacht je van deze leuke Weber mini-bbq? De kleine koks kunnen er meteen mee aan de slag, net zoals mama of papa. De speelgoedcollectie van Weber bestaat uit speelgoed BBQ's (Smokey Joe en Kettle), etenswaren en zelfs een grillaccessoireset.
Prijs: 15 à 35 €

Foto Charis Boel voor @lara.by.lara
Voor volwassen foodies trokken deze 'smakelijke' sokken onze aandacht. Happy Socks is gekend voor zijn ietwat gekke sokken, en deze geschenkset met vruchten en fruit pas prima in het rijtje.
Prijs: 29,95 €


Voor de keuken en eetkamer vinden we uiteraard altijd nog wel wat inspiratie. Dit jaar trok het retro gamma van Russel Hobbs onze aandacht. Een retro waterkoker, een beschrijfbare slow cooker, een leuke koffiezet. Noem maar op, je kan zeker wel wat vinden.
 Prijs: 30 à 80 €


En afsluiten doen we met een leuk ogende en lekkere fles bubbels van Lidl. De fles Faubourg 21 Brut Prestige Rosé kost amper 9,99 € maar is toch wel de moeite. De fles oogt mooi en is leuk om cadeaut te geven, en de schuimwijn is fris en aangenaam.



Winter in Antwerpen

Afgelopen weekend werd in Antwerpen het startschot gegeven van "Winter in Antwerpen". De kerstmarkt werd feestelijk geopend en doorheen de stad kan je genieten van allerlei attracties. Wij trokken een weekendje op pad en genoten volop van de kerstsfeer, lekkere cocktails en een schitterend diner.

Nog tot 7 januari kan je een bezoekje brengen aan de kerstmarkt, schaatsen op de Groenplaats, in het reuzenrad de stad overschouwen, enz. Ideaal te koppelen aan je kerstshopping of soldentocht ;-)

Wij kozen ervoor om over de kerstmarkt te slenteren, en de dochter wou uiteraard ook een "attractie" doen. Dat werd dan uiteindelijk het reuzenrad.


Na de kerstmarkt werd het even tijd voor wat rust, en daarvoor konden we terecht in onze schitterende suite bij The Glorious.

The Glorious is een uitnodigende culinaire pleisterplaats op het Antwerpse Zuid. Je kan er niet alleen terecht voor een schitterend diner, maar ze beschikken ook over enkele gastenkamers.

De derde verdieping is volledig gereserveerd voor één luxe suite van maar liefst negentig vierkante meter.  Met afzonderlijke zithoek, extra grote douche en twee televisieschermen biedt de luxueuze Bompa’s Glory suite net dat ietsje extra’s. Deze suite kan ook makkelijk vier mensen in alle comfort herbergen.

We genoten met volle teugen. De luxe van de kamer, gecombineerd met de rust en de fijne ervaringen maakten er een heerlijk weekendje van.
(Oh ja: en een super pluspunt - in de kamer kan je onbeperkt zelf je Nespresso maken! #coffeeaddict)


Helemaal weer uitgerust konden we straat oversteken om te gaan aperitieven. We werden verwacht in cocktailbar Bar Burbure van Jurgen Lijcops. De wederhelft leefde zich helemaal uit (en een uitgebreid verslag hierover kan je vinden op Double Strainger), ikzelf koos voor friszure cocktails. Weet je niet wat kiezen, twijfel je of je bepaalde ingrediënten wel zal lusten of verdragen? Geef dan zeker even je twijfels aan Jurgen door, hij zorgt vast voor een passend alternatief! Mijn favoriet? De Hemingway Neo Daiquiri met een lichte rum, roze pompelmoes en hinten van Yuzu. Je proeft de cocktail met enkele kersen die deze zomer opgelegd werden, een verrassende combinatie maar gewoonweg heerlijk!



Na het uitgebreide aperitief trokken we naar The Glorious. Gastvrouw Elly Vandeweyer ontvangt je samen met haar team in een schitterend decor, waar je chic smaakvol en toch laagdrempelig kan genieten van een heerlijk menu. Topchef Johan Van Raes kiest voor leuke, verfijnde en herkenbare gerechten van topkwaliteit.

We kozen voor het vijfgangenmenu (enkel de hoofdschotel voor de dochter) en konden genieten van een tot in de puntjes verzorgde en gebalanceerde maaltijd. Meer dan voldoende, maar o zo lekker.

Marbre van ganzenlever en Chianina rund, gelei en compote van peren in sangria
Gepocheerde zeetong, coquille St Jacques "Dieppe", Belon oester en savooikool
Kortgebakken Ijslandse langoustine, helder krachtbouillon van bosduif en sushi van groentjes, daikon
Filet van inlands hertenkalf, mousseline van butternut, poivradesaus met wilde tijm
Kaasbord

De dochter is dagen later nog steeds onder de indruk van "dat vleesje", voor mezelf was de topgang de langoustine in heldere bouillon van bosduif. Licht en toch zo vol van smaken. 
Gelukkig moesten we nadien maar gewoon de trap op, en konden we neerploffen in onze bedjes voor een welverdiende nachtrust.
De zondag werd wat korter gehouden, aangezien de eerste sneeuw op de proppen kwam. Veiligheidshalve kozen we toch maar voor een ritje terug naar huis en werd het weekend thuis afgerond met een wandeling in de eerste sneeuw.
We kunnen alleszins terugblikken op een super weekendje. Perfecte cocktails, lekker eten en dat alles in een gezellige kerstsfeer... wat wil een mens nog meer?



Pagina's